September

Op 1 september start dr. J.P. (Peter) van Tintelen als hoofd van de afdeling Genetica. “Dit is een mooie kans om bij te dragen aan de ambities, het enthousiasme en de gedrevenheid van de medewerkers van de afdeling Genetica van het UMC Utrecht.”

“Samen opstomen naar de toekomst, daar zie ik naar uit” 

Peter van Tintelen nieuw hoofd afdeling Genetica

Jeanine van der Giessen, onderzoeker bij onze afdeling Genetica, werd in september genomineerd voor de TaalHeldenprijs 2018 als bruggenbouwer.

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Zij lopen daardoor tegen problemen aan op het gebied van geld, werk, gezondheid en gezinsleven. Met de TaalHeldenprijs bedankt Stichting Lezen & Schrijven mensen en samenwerkingsverbanden die zich op een bijzondere manier inspannen voor een geletterd Nederland.

Borstkanker
Jeanine werkt met het landelijke project Erfo4all aan de toegankelijkheid van erfelijkheidsonderzoek voor borstkankerpatiënten met lage gezondheidsvaardigheden. In september zijn vanuit Erfo4all al 73 zorgprofessionals uit 19 ziekenhuizen getraind, gericht op gelijke toegang tot genetisch onderzoek bij borstkanker. Hoewel het bericht over haar nominatie op social media enorm veel respons oplevert, weet Jeanine de eindronde voor de TaalHeldenprijs niet te halen. Maar niet getreurd, de nominatie blijft natuurlijk prachtig!

Jeanine van der Giessen
genomineerd voor TaalHeldenprijs

6

19

Onze klinisch geneticus Margreet Ausems, gespecialiseerd in kanker en erfelijkheid, verzorgt in Veenendaal een masterclass voor 45 verpleegkundig specialisten Oncologie. Onderwerp: nieuwe ontwikkelingen in erfelijkheidsonderzoek bij borstkanker. "De deelnemers waren enthousiast over ons project. Daarin gaan we oncologisch chirurgen en verpleegkundig specialisten trainen om zelf DNA-onderzoek te bespreken met patiënten en dit ook aan te vragen", vertelt Margreet. "Zo kunnen we samen zorgen dat meer vrouwen met borstkanker die hiervoor in aanmerking komen sneller erfelijkheidsonderzoek krijgen."
De masterclass is georganiseerd door het Netwerk Verpleegkundig Specialisten Oncologie van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN)

Masterclass Mammacarcinoom 

19

Op 19 september werkte Peter van Tintelen, het nieuwe hoofd van onze afdeling Genetica, mee aan een filmpje van de Hartstichting. Peter is ook klinisch geneticus en gespecialiseerd in erfelijke hartziekten (cardiogenetica). In het filmpje voor donateurs van de Hartstichting vertelt hij over zijn onderzoek naar de vroege opsporing van erfelijke hartziekten. Dat is belangrijk, want één op de 250 mensen heeft aanleg voor een erfelijke hartziekte. "Doel is dat we deze mensen en hun familieleden eerder opsporen, zodat ze de juiste behandeling kunnen krijgen. Zo kunnen we hartziekten en - nog ernstiger - plotse hartdood - vaak voorkomen."

Opnames met Peter van Tintelen voor filmpje Hartstichting

25

Op voorspraak van Metakids heeft de VriendenLoterij United for Metabolic Diseases gekozen als het goede doel voor de Prijzenmarathon die 25 september start. United for Metabolic Diseases (UMD) is een nieuw samenwerkingsverband van zes UMC’s dat veel meer patiënten met een erfelijke stofwisselingsziekte wil kunnen helpen. Ook onze sectie Metabole Diagnostiek doet eraan mee.

Campagne Metakids en Vriendenloterij voor onderzoek naar stofwisselingsziekten

Op 28 september organiseert ALS Centrum Nederland voor alle zorgverleners van patiënten met ALS, PSMA en PLS het jaarlijkse ALS Congres. De zorg voor deze patiënten is multidisciplinair: van thuiszorgteams, huisartsen en centra voor thuisbeademing tot en met eerste- en tweedelijns paramedici. Onze gespecialiseerd maatschappelijk werkers Nanny van den Boogaard en Sanne Stehouwer geven een workshop over de sociale implicaties van familiaire ALS: hoe praten families hierover?

Workshop ‘Een erfelijke aanleg heb je niet alleen’ op ALS Congres 

28

3

Draai 
je telefoon of tablet
een kwartslag

om deze pagina te
kunnen bekijken

UMC Utrecht

Bekijk hier alle publicaties die over en door het UMC Utrecht gemaakt zijn.
Volledig scherm