Mei

Kan bij de hielprik bij pasgeborenen ook worden gescreend op de ernstige ziekte severe combined immunodeficiency (SCID)? Die vraag wordt bestudeerd in samenwerking met het RIVM. Het LUMC leidt het onderzoek; vanuit het WKZ werken ook laboratoriumspecialist Mariëlle van Gijn, klinisch geneticus Jacques Giltay (afdeling Genetica) en kinderimmunoloog Joris van Montfrans eraan mee.

Studie naar opname SCID in hielprikscreening

Lageropgeleiden hebben 60 procent meer kans om aan kanker te overlijden dan hoger opgeleiden, zo vertelde NEMO Kennislink-journalist Marloes van Amerom zaterdagmiddag 26 mei aan Jort Kelder in het radioprogramma dr. Kelder en Co. Hoe komt dat? Ongezonder werk, omgevingsfactoren en leefstijl spelen zeker een rol, maar ook de toegang tot de gezondheidszorg is niet gelijk. Zo worden patiënten met kanker die laaggeletterd zijn of lagere gezondheidsvaardigheden hebben bijvoorbeeld minder doorverwezen voor DNA-onderzoek.

NPO Radio 1 Dr. Kelder en Co over kanker en laaggeletterdheid

"Terwijl dat voor de behandeling van kanker en de preventie ervan heel belangrijk is", vertelt klinisch geneticus Margreet Ausems in het radioprogramma. Met het project Erfo4all werkt zij vanuit onze afdeling landelijk aan betere toegang voor deze groep tot DNA-onderzoek, onder meer door oncologisch chirurgen en verpleegkundig specialisten te trainen in de communicatie met laaggeletterden. Dat doen we samen met Pharos en steun van Pink Ribbon NL en de VriendenLoterij.

26

Jeanine van de Giessen, onderzoeker en trainer van onze afdeling Genetica, had 1 mei een bijzondere avond. In Zaandam trainde ze samen met Pharos, expertisecentrum voor gezondheidsverschillen, een groep verpleegkundig specialisten en oncologisch chirurgen van het Zaans Medisch Centrum, het Waterlandziekenhuis, het VUmc Amsterdam en UMC Utrecht Cancer Center. Thema: het bespreken van erfelijkheidsonderzoek met patiënten met borstkanker die laaggeletterd zijn, lage gezondheidsvaardigheden of een migratieachtergrond hebben. Inmiddels zijn nu meer dan 50 zorgprofessionals, zoals oncologisch chirurgen en verpleegkundig specialisten in de regio Utrecht en Amsterdam bereikt. 

Mijlpaal Erfo4all: meer dan 50 zorgprofessionals getraind 

4

2

Draai 
je telefoon of tablet
een kwartslag

om deze pagina te
kunnen bekijken

UMC Utrecht

Bekijk hier alle publicaties die over en door het UMC Utrecht gemaakt zijn.
Volledig scherm