Maart

“Het gebeurt regelmatig: zorgvragers die een brief voor een telefonische afspraak hebben ontvangen, en op de dag zelf aan de balie staan”, vertelt Saskia Nengerman, receptioniste bij de afdeling Genetica. “Dan probeer ik snel nog een spreekkamer te regelen.” Of patiënten die zeggen: “Geef die formulieren maar mee, ik vul ze thuis wel in.” Of: “Ik heb mijn bril niet bij me.” Het zijn mogelijk signalen van laaggeletterdheid. Maandag 5 maart organiseerde de afdeling Genetica hierover een bijeenkomst voor het medisch secretariaat. 

Medisch secretaresses getraind in herkennen laaggeletterdheid

Op 8 maart is het World Kidney Day. Het thema is in 2018 Kidneys & Women's Health. Ter gelegenheid hiervan organiseert ons Expertisecentrum voor erfelijke en aangeboren nier- en urinewegaandoeningen samen met het Erasmus MC een voorlichtingsochtend over (erfelijke) nierziekten, niertransplantaties, zwangerschap en kinderwens. Het expertisecentrum bundelt diagnostiek, behandeling, erfelijkheidsadvisering en wetenschappelijk onderzoek. In een persoonlijk zorgpad wordt de zorg aangepast aan de behoefte en levensfase van de patiënt. Hiervoor werken onder meer klinisch genetici, (kinder)nefrologen, urologen, radiologen en
pathologen samen.

World Kidney Day & genetisch onderzoek bij nierziekten

De Vereniging van Klinische Genetica Nederland (VKGN) en de Britse Clinical Genetics Society (CGS) en Cancer Genetics Group (CGG) organiseren op 12 en 13 maart in Utrecht de Joint Meeting. Klinisch genetici, arts-assistenten en genetisch consulenten wisselden er de nieuwste kennis uit, dit keer in TivoliVredenburg. Klinisch geneticus Bernadette van Nesselrooij (UMC Utrecht en VKGN-secretaris): “De ontwikkelingen gaan razendsnel. Er is steeds meer maatwerk mogelijk. Nieuwe technieken voor DNA-onderzoek helpen om de patiëntenzorg te verbeteren.”

Britse en Nederlandse klinisch genetici delen nieuwste kennis in Utrecht

De Nederlandse Vereniging Psychosociale Oncologie (NVPO) bestaat op 16 maart 25 jaar. Ter gelegenheid daarvan is een mooi boekje uitgekomen: De psychosociale oncologie in 13 portretten met interviews met psychiaters, psychologen en maatschappelijk werkers gespecialiseerd in psychosociale zorg bij kanker. Ook onze maatschappelijk werker Sanne Stehouwer staat er in. Sanne biedt op de afdeling Genetica al zo'n tien jaar ondersteuning en psychosociale zorg aan mensen met vragen over kanker en erfelijkheid. Ze begeleidt zowel mensen die zelf ziek (geweest) zijn, als gezonde familieleden die een verhoogd risico op kanker hebben. Sanne: ‘Erfelijkheidsonderzoek heeft impact op de hele familie.’

Psychosociale zorg bij vragen over kanker en erfelijkheid

Sanne Stehouwer

16

Op maandag 19 maart debatteerden tijdens de refereeravond Genetische diagnostiek bij kanker -  samenwerken, nu en in de toekomst zo’n vijftig zorgverleners: van mammacare-
verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, oncologisch chirurgen, gynaecologen, pathologen en radiologen tot vertegenwoordigers van patiënten over de toekomst. Wat zijn noodzakelijke en wenselijke veranderingen? En wie mag en kan het beste genetisch onderzoek aanvragen?

Genetische diagnostiek bij kanker: hoe doen we dat in de toekomst?

In de publicatie De hielprik lees je de laatste stand van zaken rond de behandeling van de metabole ziekten in de hielprik. Ook de ethische dilemma’s rond de hielprikscreening en de uitbreiding daarvan worden besproken. De Hielprik is vrijdag 23 maart gepubliceerd door Biowetenschappen en Maatschappij en ZonMw.

Erfelijke metabole ziekten aan het licht via een druppeltje bloed

Aan de groep van Hugo Snippert (Molecular Cancer Research) is, samen met onderzoekers uit Oostenrijk en Zuid-Korea, eind maart 1 miljoen dollar toegekend voor onderzoek naar tumorontwikkeling bij maagkanker. Met onder meer DNA-onderzoek, CRISPR/Cas9, organoïden en live beeldvorming van het tumorgedrag gaan zij de invloed van veelvuldige mutaties op het ontstaan van uitzaaiingen en therapieresistentie bestuderen. Die kennis is nodig om de behandeling van maagkanker te kunnen verbeteren.

Grote beurs voor studie naar tumorontwikkeling bij maagkanker

28

Op woensdag 28 maart organiseert de Universiteit Utrecht Meet the Professor. Utrechtse professoren trekken de wijken in om basisscholen te bezoeken. Onze professoren Nanda Verhoeven-Duif en Hans Kristian Ploos van Amstel doen ook mee. 

Hans Kristian Ploos van Amstel (Genoomdiagnostiek) bezoekt de Lucasschool in Transwijk. In groep 7 van meester Hamid geeft hij les over DNA. Daarna gaat hij samen met de kinderen hun stamboom tekenen. Abdullah (10 jaar): "Ik vind mutaties interessant. Meestal als iemand over zo’n onderwerp vertelt, vind ik het leuk." De kinderen zijn zeer geboeid en ja, behalve de lesstof is er ook veel belangstelling voor de ‘muts’ van de prof!

Aan de muur
Een bijzonder moment is er tijdens de opening van Meet the Professor in de Senaatszaal van het Academiegebouw: er hangt voor het eerst in de geschiedenis een portret van een nog levende hoogleraar aan de muur van de Senaatszaal. Sterker nog; van een hoogleraar die tijdens de opening in de zaal staat! Leerlingen van de Lukasschool zoeken uit drie professoren degene die het meest leek op een portret aan de muur. Na een korte spannende zoektocht blijkt dat prof. Hans Kristian Ploos van Amstel te zijn.

Quiz over stofwisselingsziekten
Onze professor Nanda Verhoeven (Metabole diagnostiek) bezoekt deze dag groep 6 van meester Jochem op basisschool de Nijepoort in Groenekan. En hoe leuk is het dan wel niet om zélf met filterpapier, viltstiften en water een echte chromatografietest te doen! Ook scoren de leerlingen prima in de quiz over stofwisselingsziekten. Wat een bijzondere dag!

Meet the Professor:
professoren afdeling Genetica
naar basisscholen

23

28

19

12

8

5

Draai 
je telefoon of tablet
een kwartslag

om deze pagina te
kunnen bekijken

UMC Utrecht

Bekijk hier alle publicaties die over en door het UMC Utrecht gemaakt zijn.
Volledig scherm