Juli

Een team van onderzoekers van het Hubrecht instituut (prof. Wouter de Laat) en het Center for Molecular Medicine van het UMC Utrecht (dr. ir. Jeroen de Ridder) heeft een nieuwe technologie ontwikkeld waarmee lussen in het DNA veel gedetailleerder in kaart kunnen worden gebracht dan tot nu toe mogelijk was. Dit is belangrijk om te begrijpen hoe gezonde en ziekteveroorzakende genen worden aangestuurd.

Genen beter begrijpen met nieuwe techniek

Het Epilepsiefonds subsidieert veelbelovend onderzoek. In een van de studies die in 2019 start, onderzoekt dr. Bobby Koeleman de mogelijkheid om medicijnen tegen epilepsie gerichter toe te passen door de werkzame stoffen te verpakken in liposomen. Het Epilepsiefonds verraste Koeleman 16 juli met het goede nieuws én een taart.

Taart en subsidie Epilepsiefonds voor onderzoek Bobby Koeleman

Effectief communiceren met patiënten die laaggeletterd zijn of beperkte gezondheidsvaardigheden hebben: daarover ging het symposium ‘Communiceren op maat’ op dinsdag 3 juli. Circa 2,5 miljoen Nederlanders is laaggeletterd. Een deel van de patiënten van het UMC Utrecht zal zodoende ook verminderde gezondheidsvaardigheden hebben. Veel zorgverleners die naar het symposium zijn gekomen, vinden die getallen een eyeopener. “Aandacht voor deze groep is cruciaal, ook in het onderwijs aan zorgverleners.“

Symposium: Communiceren op maat

9

16

3

Draai 
je telefoon of tablet
een kwartslag

om deze pagina te
kunnen bekijken

UMC Utrecht

Bekijk hier alle publicaties die over en door het UMC Utrecht gemaakt zijn.
Volledig scherm