Op 28 februari is het Nationale Zeldzame Ziektedag 2017. Amanda Vos (20 jaar) vertelt haar verhaal, over de zeldzame aandoening oligodontie. Daarbij verloopt de vorming van het gebit afwijkend, veelal door een genetische oorzaak. Als kind mist Amanda een aantal tanden. Andere kwamen bij het wisselen op vreemde plekken door, bijvoorbeeld in het gehemelte. “Als kind schaamde ik me”, vertelt Amanda. “Ik durfde andere mensen niet aan te kijken, praatte anders en sliste veel.”

ZELDZAME-
ZIEKTEDAG:
HET VERHAAL VAN AMANDA

Bij een jonge patiënt met een bewegingsstoornis, een ontwikkelingsachterstand, autisme en ADHD is een nieuwe ziekte ontdekt. Uit onderzoek van het UMC Utrecht en het Max Planck Institute blijkt dat een fout in de communicatie tussen de zenuwen de oorzaak is. Die fout is weer het gevolg van een mutatie in het DNA van het synaptische UNC13A-eiwit. Mogelijk speelt dit bij veel meer patiënten een rol. Het onderzoek verschijnt 14 februari in The Journal of Clinical Investigation.

NIEUWE
BEWEGINGS-
ZIEKTE ONTDEKT

Natasja Schaafsma en Nant Weessies, twee vriendinnen en leerlingen van het Groningse Eemsdelta College, maken als profielwerkstuk de documentaire UNCOVER (40 min.) over stofwisselingsziekten. Daarvoor bezoeken ze ook het laboratorium Metabole Diagnostiek van onze afdeling Genetica. Analisten Ans Geboers, Deena van Logchem en Karen van Baal vertellen hoe onderzoek en diagnostiek plaatsvindt.

DIKKE TIEN VOOR PROFIELWERKSTUK
OVER STOFWISSELINGSZIEKTEN

Klinisch geneticus dr. Margreet Ausems, werkzaam op de afdeling Genetica van het UMC Utrecht, houdt vanaf 1 februari spreekuur in het Alexander Monro Ziekenhuis, dat zich geheel richt op borstkanker. Haar werkzaamheden concentreren zich op erfelijkheidsonderzoek. Het klinisch genetisch spreekuur geeft een verdere invulling aan de samenwerking tussen beide ziekenhuizen.

SPREEKUUR IN
HET ALEXANDER
MONRO
ZIEKENHUIS

om deze pagina te kunnen bekijken

Draai 
je telefoon of tablet
een kwartslag

UMC Utrecht

Bekijk hier alle publicaties die over en door het UMC Utrecht gemaakt zijn.
Volledig scherm