We zijn allemaal familie. Met enige regelmaat duiken er berichten op van mensen die ontdekken dat ze een hele andere afkomst hebben dan ze dachten. Luzia en André vertellen bij NPO Radio 1 EenVandaag waarom ze graag via een DNA-thuistest willen laten uitzoeken waar hun voorouders vandaan komen. Komen de donkere trekjes van Luzia echt van de Inca-vrouw die haar grootvader op een van zijn vele reizen heeft geschaakt?

RADIO EENVANDAAG: WAT ZEGT MIJN DNA OVER MIJN VOOROUDERS?

Steeds meer mensen staan voor de keuze om wel of niet genetisch onderzoek te laten doen, maar wil je dat wel of niet? Het Erfocentrum, de VSOP en NPV-Zorg ontwikkelen een wachtkamertijdschrift om mensen te ondersteunen bij het maken van een weloverwogen, persoonlijke keuze. Prof.dr. Nine Knoers, hoogleraar Klinische Genetica, neemt op 11 april het eerste exemplaar in ontvangst. Een klinisch geneticus en een gespecialiseerd maatschappelijk werker van onze afdeling Genetica werkten mee aan het tijdschrift.

WACHTKAMERTIJDSCHRIFT VOOR MENSEN DIE DNA-ONDERZOEK OVERWEGEN

TIJDSCHRIFT ZIN BRENGT HELDER ARTIKEL OVER
DNA-ONDERZOEK: 'WIL JE HET WETEN?'

Nanny van den Boogaard, gespecialiseerd maatschappelijk werker bij onze afdeling, ziet mensen die mogelijk drager zijn van een genetische afwijking. Hoewel het in eerste instantie misschien logisch lijkt om je te laten testen op een ziekte die in je familie voorkomt, is dat niet altijd zo vanzelfsprekend. "Als je weet dat je drager bent, geeft dat ook veel onzekerheden: word ik inderdaad ziek? En zo ja, wanneer dan? Wil ik dat allemaal wel weten?”

Op 1 april wint Marc van Mil in de Jaarbeurs de landelijke Docent van het Jaar-verkiezing voor het Hoger Onderwijs. Marc is onderwijs-
innovator bij de opleiding Biomedische Wetenschappen. Minister Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, reikt de prijs uit.

ONDERWIJS-
VERNIEUWER MARC VAN MIL DOCENT VAN
HET JAAR

om deze pagina te kunnen bekijken

Draai 
je telefoon of tablet
een kwartslag

UMC Utrecht

Bekijk hier alle publicaties die over en door het UMC Utrecht gemaakt zijn.
Volledig scherm