Oktober

Op 1 oktober geeft associate professor en docent Biomedische Wetenschappen Marc van Mil een openbare les over DNA-onderzoek. “Reclameteksten voor commerciële DNA-tests beloven ons inzicht in het risico dat we lopen op bepaalde ziekten, maar er zitten nogal wat haken en ogen aan zo’n test.”

Openbare les Marc van Mil:
Wat heb je aan een DNA-paspoort?

Hoe ontstaat een aneurysma, wat zijn risicofactoren en welke behandelingen zijn er? Deze vragen staan 3 oktober centraal tijdens de publiekslezing van het Hart- en Vaatcentrum over aneurysma’s. Drie sprekers geven een toelichting over aneurysma’s.

Publiekslezing aneurysma’s: ook aandacht voor erfelijkheid 

Op 7 november vindt de uitreiking plaats van de Klokhuis Wetenschapsprijs. Uit zeventig inzendingen, afkomstig van universiteiten, hogescholen en umc’s in Nederland, zijn tien onderzoeken genomineerd. Eén daarvan is de inzending van Annelien Bredenoord, hoogleraar medisch ethiek, en Marc van Mil, associate professor Biomedische Wetenschappen. Zij doen onderzoek naar het DNA-paspoort: moet iedereen er een krijgen, is dat een goed idee?

Marc van Mil en Annelien Bredenoord genomineerd voor Klokhuis Wetenschapsprijs 2018

15

22

In oktober en november besteedt het UMC Utrecht in een uitgebreide campagne extra veel aandacht aan epilepsie. Ook het thema erfelijkheid en epilepsie komt aan bod. Klinisch geneticus Renske Oegema geeft er heldere uitleg over in het stuk 8 vragen over epilepsie en erfelijkheid.

In sommige gevallen speelt erfelijkheid een rol bij epilepsie. Als dat het geval is, zijn er twee mogelijkheden: de epilepsie is erfelijk, of er is een combinatie van erfelijke en niet-erfelijke factoren. De afdeling Genetica werkt in de diagnostiek en voor wetenschappelijk onderzoek naar epilepsie samen met onder meer Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN), het Epilepsiefonds en het UMC Utrecht Hersencentrum. Ook is er contact met de Hersenstichting.

Epilepsie en erfelijkheid: acht vragen & antwoorden

22

Is het nuttig en haalbaar OCTN2-deficiëntie officieel op te nemen in de Nederlandse hielprikscreening? Voor dit onderzoek ontvangen kinderarts metabole ziekten dr. Gepke Visser en laboratoriumspecialist klinische genetica dr. Monique de Sain-van der Velden (afdeling Genetica) van ZonMw een subsidie van 250.000 euro.

ZonMw: 250.000 voor onderzoek uitbreiding hielprik

23

Kan DNA-onderzoek bij sommige nierziekten sneller een betere diagnose opleveren? Onze arts-onderzoeker Rozemarijn Snoek doet er onderzoek naar er vertelt erover in NierNieuws.

'DNA-test maakt zorg voor nierpatiënten straks beter'

26

Per 1 november start het UMC Utrecht met de Epilepsie Biobank. Deze biobank is opgericht om DNA en klinische gegevens van mensen met epilepsie in Nederland te verzamelen. Daarmee is deze biobank een belangrijke bron voor wetenschappelijk onderzoek naar genetische oorzaken van epilepsie en de bijwerkingen van anti-epileptica.

Start Epilepsie Biobank voor wetenschappelijk onderzoek

Eén op de vijf vrouwen met borstkanker komt in aanmerking voor erfelijkheidsonderzoek. Dat onderzoek is belangrijk, want erfelijk belaste vrouwen kunnen een andere behandeling krijgen en hun familieleden kunnen ook een verhoogde kans op kanker hebben. Vrouwen uit sociaal kwetsbare groepen blijken minder snel te worden doorverwezen voor erfelijkheidsonderzoek. Hoe zorg je dat ook zij goed toegang krijgen tot genetische zorg? Klinisch geneticus Margreet Ausems, oncologisch chirurg Arjen Witkamp voormalig borstkankerpatiënt Goli Abdurahman vertellen er op 26 oktober over in talkshow De Nieuwe Maan

Gelijke toegang borstkankerzorg: Margreet Ausems in talkshow De Nieuwe Maan 

27

3

1

Draai 
je telefoon of tablet
een kwartslag

om deze pagina te
kunnen bekijken

UMC Utrecht

Bekijk hier alle publicaties die over en door het UMC Utrecht gemaakt zijn.
Volledig scherm