Juni

2

In het Wilhelmina Kinderziekenhuis behandelen we kinderen met complexe, chronische aandoeningen. Veel chronische ziekten hebben invloed op het hele leven. Aandacht voor lichamelijke gezondheid alleen is dan ook niet genoeg. Samen met ouders en kinderen stellen de zorgverleners doelen voor wat haalbaar is met oog op de toekomst. Daarbij gaat het niet alleen om een gezonde levensloop, maar ook om levensgeluk.
Na een symposium op vrijdag 1 juni organiseerde het Wilhelmina Kinderziekenhuis op zaterdag 2 juni de Publieksdag Als ze maar gelukkig zijn!  De afdeling Genetica ontving ouders en kinderen met uitleg over onderzoek, wetenschap, spel en informatie. Er kwamen veel bezoekers een kijkje nemen bij onze stand, DNA rijgen van fruit, chromosomen bekijken onder de microscoop, de berentent bezoeken of bij Martin en Rumo kennismaken met de Nanopore – een klein handzaam apparaatje om DNA uit te lezen.  

Publieksdag Child Health
Als ze maar gelukkig zijn! 

De hele onderzoeksgroep-Kloosterman, met de naam Genomics Team Against Cancer For You (GTAC4U), fietst, rent en loopt mee op 6 en 7 juni mee aan de Alpe d'HuZes om geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding. Met de deelname, plus sponsoractiviteiten als een pubquiz, een loterij en een Koningsdagmarkt, weet het team maar liefst 11.000 euro bijeen te brengen voor dit goede doel. 

Onderzoeksgroep haalt met deelname aan Alpe d'HuZes 11.000 euro op voor KWF

Psychiatrische aandoeningen zoals schizofrenie en bipolaire stoornis komen in sommige families meer voor dan in andere. In groot internationaal verband zijn genetische verbanden tussen deze en andere hersenaandoeningen onderzocht op een veel grotere schaal dan voorheen ooit is gebeurd. Daaruit blijkt dat psychiatrische aandoeningen vaak een genetische basis delen. Ook dr. Bobby Koeleman (Genetica en UMC Utrecht Hersencentrum) werkte mee aan het wereldwijde onderzoek, waaraan meer dan 600 instellingen meededen. 

Psychiatrische aandoeningen delen genetische basis 

22

Van vrijdag 22 tot en met zondag 24 juni vindt de Stofwisseltour 2018 plaats. Naast het inzamelen van geld voor onderzoek vragen de deelnemers aandacht voor stofwisselingsziekten. Dat is hard nodig, want stofwisselingsziekten zijn misschien wel doodsoorzaak nummer één onder jonge kinderen. Van het UMC Utrecht fietsen arts-onderzoekers drs. Hanneke Haijes en drs. Brigitte van den Broek en hoogleraar Metabole Diagnostiek prof.dr. Nanda Verhoeven mee.  In totaal wordt bijna 180.000 euro bij elkaar gefietst. 

Metabole analisten fietsen voor onderzoek naar stofwisselingsziekten

28

De juiste zorg op de juiste plaats en het juiste moment. Dat is het gezamenlijke doel van het Centrum voor Ontwikkelingsachterstand waar zorgverleners van de afdeling Genetica, de Divisie Kinderen en de Divisie Hersenen in nauwe samenwerking met kinderartsen uit de regio en patiëntenorganisaties aan werken. De pilotfase startte in juni. Doel is dat kind en ouders zo snel mogelijk antwoord krijgen op twee vragen: ‘Wat heb ik?’ en ‘Wie helpt mij?’

Centrum voor Ontwikkelingsachterstand in oprichting 

7

24

Draai 
je telefoon of tablet
een kwartslag

om deze pagina te
kunnen bekijken

UMC Utrecht

Bekijk hier alle publicaties die over en door het UMC Utrecht gemaakt zijn.
Volledig scherm