Januari

De Doe-Het-Zelf-dag voor scholieren van 14 tot 18 jaar in het UMC Utrecht trok zaterdag 20 januari honderden jongeren die zich oriënteren op de arbeidsmarkt. In het hele ziekenhuis was er veel te zien en vooral te doen, want operatiekamers, laboratoria, verpleegafdelingen en medische zorg zijn altijd op zoek naar jong talent. Ook voor het werk op de afdeling Genetica was er veel belangstelling: analisten van Genoomdiagnostiek, Metabole Diagnostiek, een AIOS klinische genetica en de medisch genealoog deelden kennis en kunde met - wie weet - toekomstige collega's. Zo waren er rondleidingen mét zelf te verrichten testjes - in de labs voor DNA- en metabole diagnostiek en konden de scholieren hun eigen stamboom leren tekenen. Bij de stand van de afdeling Genetica was allerhande informatie te krijgen, konden scholieren chromosomen bekijken en zich laten informeren over de nieuwste vormen van DNA-onderzoek. Ook de voorzitter van de raad van bestuur, Margriet Schneider, kwam een kijkje nemen bij onze stand. Al met al was het een heerlijk actieve dag, met dank aan de vrijwilligers die hiervoor op zaterdag naar het ziekenhuis kwamen! 

Doe-het-zelf-dag 2018 trekt honderden scholieren

20

Stofwisselingsziekten zijn erfelijk en veelal ernstig. “Voordat een kind de juiste diagnose heeft, gaat vaak kostbare tijd verloren. Dat is zonde, want als behandeling mogelijk is, wil je die zo snel mogelijk starten”, vertelt Judith Jans, onderzoeker en laboratoriumspecialist klinische genetica. Met haar collega’s ontwikkelt zij snelle én innovatieve diagnostiek waarbij DNA- en stofwisselingsonderzoek worden gecombineerd. Voor de inbedding daarvan in de zorg krijgt Jans 200.000 euro van Metakids, zo werd 8 januari 2018 bekend.

Belangrijke bijdrage Metakids
voor invoeren topdiagnostiek bij stofwisselingsziekten

8

Draai 
je telefoon of tablet
een kwartslag

om deze pagina te
kunnen bekijken

Over ons

'De beste zorg voor nu en in de toekomst'Omdat ieder mens de beste zorg verdient, legt het UMC Utrecht de lat voortdurend hoog. Het resultaat: vernieuwende, toonaangevende behandelingen die beantwoorden aan de zorgbehoeften van nu en de toekomst. De bijzondere kennis die hiervoor nodig is, ontwikkelen we samen met patiënten(organisaties) en diverse partners. In teamverband werken we aan oplossingen voor grote, medische vraagstukken. Per individuele patiënt wordt gekeken welke behandeling bij hem of haar past. Alles wat wij doen, is erop gericht om mensen gezond te maken en te houden. En waar mogelijk ziekte te voorkomen.

Contact

U kunt algemene informatie opvragen over
het UMC Utrecht via:

E-mail info@umcutrecht.nl of via
Telefoonnummer 088 75 555 55
Website www.umcutrecht.nl

of vul het contactformulier hieronder in:
Vul je naam in
Vul een correct e-mailadres in
Vul een opmerking in
Bedankt, je bericht is verzonden.
Er ging iets mis met het verzenden van het formulier. Probeer het opnieuw.

Zoeken

Zoek via een zoekterm naar een pagina binnen deze publicatie.
Vul minimaal 3 karakters in.

UMC Utrecht

Bekijk hier alle publicaties die over en door het UMC Utrecht gemaakt zijn.
Volledig scherm