Februari

28

7

Op vrijdag 2 februari neemt het UMC Utrecht afscheid van prof. dr. Nine Knoers, hoofd van de afdeling Genetica en voorzitter en medisch manager van de Divisie Biomedische Genetica. Na zeven jaar leiding te hebben gegeven aan de afdeling en twee jaar aan de divisie, zet zij haar loopbaan voort in het UMC Groningen.

Afscheid
prof.dr. Nine Knoers

2

Op 28 februari is het Zeldzame Ziektendag (Rare Diseaese Day). Ieder jaar is er dan ook een Nationale Conferentie Zeldzame Aandoeningen, want juist bij zeldzame aandoeningen is het belangrijk om kennis te delen. Op de conferentie vertelt klinisch geneticus dr Marie-José van den Boogaard hoe zij samenwerkt om de zorg te verbeteren voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand waarvan de oorzaak soms wel, maar soms ook niet bekend is. Daarnaast besteedt de afdeling Genetica aandacht aan Zeldzame Ziektendag door een interview met Shanna te plaatsen: het gaat nu prima met haar. “Studeren en nu heerlijk skiles geven: ik doe wat ik leuk vind en verder zie ik wel”, vertelt Shanna (18 jaar) vanuit de sneeuw in het Oostenrijkse Rauris. Op haar veertiende belandde ze echter op de intensive care van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Ze bleek een zeldzame nierziekte te hebben. Oorzaak: een piepkleine verandering in haar DNA. Met een donornier van haar vader knapt ze weer op. “Ik zie mezelf niet meer als een zieke.”

“Ik heb mijn vrijheid terug”

Shanna over haar zeldzame nierziekte

Op de landelijke conferentie Alles is Gezondheid, onderdeel van het Nationaal Programma Preventie, is het project Erfo4all van onze afdeling Genetica op 7 februari week uitgelicht als best practice. Het komt ook aan bod in het boek Taal is van Levensbelang, een nieuwe uitgave van Stichting Lezen en Schrijven en de Alliantie gezondheid en geletterdheid. In het boek vertellen 16 organisaties over hun strijd tegen laaggeletterdheid. 

Project Erfo4all best practice in Taal is van Levensbelang

Draai 
je telefoon of tablet
een kwartslag

om deze pagina te
kunnen bekijken

Over ons

'De beste zorg voor nu en in de toekomst'Omdat ieder mens de beste zorg verdient, legt het UMC Utrecht de lat voortdurend hoog. Het resultaat: vernieuwende, toonaangevende behandelingen die beantwoorden aan de zorgbehoeften van nu en de toekomst. De bijzondere kennis die hiervoor nodig is, ontwikkelen we samen met patiënten(organisaties) en diverse partners. In teamverband werken we aan oplossingen voor grote, medische vraagstukken. Per individuele patiënt wordt gekeken welke behandeling bij hem of haar past. Alles wat wij doen, is erop gericht om mensen gezond te maken en te houden. En waar mogelijk ziekte te voorkomen.

Contact

U kunt algemene informatie opvragen over
het UMC Utrecht via:

E-mail info@umcutrecht.nl of via
Telefoonnummer 088 75 555 55
Website www.umcutrecht.nl

of vul het contactformulier hieronder in:
Vul je naam in
Vul een correct e-mailadres in
Vul een opmerking in
Bedankt, je bericht is verzonden.
Er ging iets mis met het verzenden van het formulier. Probeer het opnieuw.

Zoeken

Zoek via een zoekterm naar een pagina binnen deze publicatie.
Vul minimaal 3 karakters in.

UMC Utrecht

Bekijk hier alle publicaties die over en door het UMC Utrecht gemaakt zijn.
Volledig scherm